Stymulacja układu odpornościowego

Fruktooligosacharydy (FOS) to związki naturalnie obecne w czosnku. Stymulują one aktywność makrofagów, w tym proces fagocytozy, który jest ważnym elementem reakcji odpornościowej. Wiadomo też, że FOS są również prebiotykami, a więc pożywką dla pożytecznych bakterii w okrężnicy. Prawidłowy skład mikroflory jelitowej ma potężne działanie wspierające układ odpornościowy; jednym z funkcji tzw. „dobrych” bakterii jelitowych jest modulowanie (dostosowywanie) odpowiedzi immunologicznej. Okazuje się, że Czarny Czosnek jest jeszcze bardziej immunostymulujący niż czosnek świeży.

Posiada właściwości przeciwalergiczne

Oprócz działania przeciwinfekcyjnego, warto też wspomnieć o właściwościach przeciwalergicznych czosnku. Badania wykazały, że po podaniu ekstraktu z czosnku zahamowane zostało uwalnianie histaminy, czyli mediatora odczynu alergicznego. Inni badacze zaobserwowali, że czosnek znacząco zmniejsza objawy alergicznego zapalenia dróg oddechowych.

Regularne spożywanie czosnku, zarówno świeżego jak i czarnego jest zatem szczególnie korzystne dla alergików i osób, które często chorują na sezonowe infekcje.

Wspomaga leczenie otyłości, chroni przed miażdżycą 

Siedzący tryb życia, jedzenie żywności bogatej w tłuszcze nasycone oraz cukry wywołuje szereg zespołów metabolicznych i chorób przewlekłych, w tym otyłości, która osiągnęła rozmiary światowej epidemii. Żywność funkcjonalna, do której zalicza się Czarny Czosnek, może zapobiegać i leczyć otyłość za pomocą kilku mechanizmów, takich jak: indukcja nasycenia, zmniejszenie apetytu, regulacja metabolizmu lipidów i termogenezy. 

Wykazano, że dieta uzupełniona 1,5 % ekstraktem z czarnego czosnku może nie tylko zmniejszyć wagę, ale także zredukować zawartość tłuszczu w nerkach i wątrobie.

,,Ekstrakt z czarnego czosnku obniża poziom lipidów, cholesterolu i trójglicerydów w osoczu; zmniejsza też poziom glukozy oraz insuliny.”

Alliina jest bardzo niestabilnym związkiem obecnym w świeżym czosnku, która w procesie fermentacji przekształca się w stabilny związek o nazwie SAC. S-allilocysteina (SAC) wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, więc skutecznie neutralizuje nadmiar wolnych rodników. W badaniach in vitro ekstrakt z czarnego czosnku wykazał ponad 10-krotny wzrost zdolności „zmiatania” wolnych rodników w porównaniu do tego z świeżego czosnku.

Dlaczego warto włączać do diety produkty o silnych właściwościach przeciwutleniających? Chronią one m.in przed chorobami autoimmunologicznymi czy sercowo-naczyniowymi (np. miażdżyca).

Nie zapominajmy, że antyoksydanty zawarte w diecie, ale też naturalnie występujące przeciwutleniacze w organizmie człowieka jak np. glutation czy melatonina są kluczowe w zmniejszaniu stanu zapalnego organizmu, który towarzyszy wielu chorobom cywilizacyjnym.

Wyniki niektórych badań sugerują, że czarny czosnek nie tylko “wymiata” wolne rodniki w warunkach laboratoryjnych, ale także aktywuje enzymy antyoksydacyjne in vivo. Ekstrakt z niego wykazuje dwukrotnie silniejsze działanie hamujące wolne rodniki w porównaniu z witaminą C. Dieta uzupełniona 5-proc. wodnym ekstraktem z czarnego czosnku może zmniejszyć stres oksydacyjny towarzyszący każdemu schorzeniu. Według badań węgierskich naukowców, ekstrakt z Czarnego Czosnku dzięki właściwościom przeciwutleniającym chroni przed miażdżycą oraz poprawia czynność serca po przebytym zawale, zmniejszając obszar martwiczy mięśnia sercowego. Czarny Czosnek może pomóc zmniejszyć wagę, ale także zredukować zawartość tłuszczu w nerkach i wątrobie.

Między innymi właśnie z tych powodów coraz więcej osób sięga po Czarny Czosnek.