CZARNY CZOSNEK

Najlepszy naturalny produkt na zdrowie

i długowieczność

  • Nasz czarny czosnek jest produktem w pełni naturalnym.
  • Powstaje podczas procesu fermentacji zwanego reakcją Maillarda, który polega na poddaniu świeżego czosnku obróbce cieplnej w temperaturze 60-80°C i kontrolowanej wilgotności w specjalnie przystosowanym do tego piecu.
  • Trwa to od 1 do 2 miesięcy.
  • Podczas tego procesu wzrasta zawartość flawonoidów i kwasów fenolowych w czosnku.
  • Powstają również związki biologiczne, które nie są pierwotnie obecne w nieprzetworzonym produkcie.
  • Czarny czosnek zawiera m.in S-allilocysteinę (SAC), siarczek diallilu (DAS) czy melanoidyny.
  • Ponadto zawiera 18 z 20 podstawowych aminokwasów. 1 2 3 4

Czarny czosnek wpływa korzystnie na cały nasz organizm

  • Ma m.in. działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwalergiczne, przeciwcukrzycowe i przeciwnowotworowe. 5 6 7
  • Czarny czosnek wykazuje silne działanie antyoksydacyjne.
  • Ponadto uwzględnienie go w swojej diecie zmniejsza insulinooporność, obniża poziom całkowitego cholesterolu oraz triglicerydów w surowicy, reguluje ciśnienie krwi. 8
  • Czarny czosnek nadaje się do bezpośredniego spożycia.
  • Dzięki przetworzeniu traci ostry smak i zapach.
  • Ma lekko słodkawy aromat, słodko-kwaśny, oryginalny bukiet (tzw. piąty smak umami).
  • Świetnie podkreśla smak zup, sosów i dipów.
  • Można używać go do marynat, jako dodatek do mięs, sałatek czy owoców morza.
  • Świetnie sprawdza się również w deserach.

Po więcej informacji zapraszamy do sekcji:

Artykuły

1. Kim, J., Kang, O., Gweon, O.: Comparison of phenolic acids and flavonoids in black garlic at different thermal processing steps. Journal of Functional Foods 5, 80–86 (2013)

2. Ae Wha Ha, Tian Ying, and Woo Kyoung Kim „The effects of black garlic (Allium satvium) extracts on lipid metabolism in rats fed a high fat diet” Nutr Res Pract. 2015 Feb; 9(1): 30–36. Published online 2015 Jan 28. doi: 4162/nrp.2015.9.1.30

3.Jae-Myung Yoo, Dai-Eun Sokand Mee Ree Kim „Anti-Allergic Action of Aged Black Garlic Extract in RBL-2H3 Cells and Passive Cutaneous Anaphylaxis Reaction in Mice” J Med Food. 2014 Jan 1; 17(1): 92–102. doi: 1089/jmf.2013.2927

4.Jung Hyu Shin, Chang Woo Lee, Soo Jin Oh, Jieun Yun, Moo Rim Kang, Sang-Bae Han, Heungsik Park, Jae Chul Jung, Yoon Hoo Chungand Jong Soon Kang „Hepatoprotective Effect of Aged Black Garlic Extract in Rodents” Toxicol Res. 2014 Mar; 30(1): 49–54. doi: 5487/TR.2014.30.1.049

5.-Gonzalez, A.L., Santana, R.A., Silva-Islas, C.A., Chanez-Cardenas, M.E., Santamaria, A., Maldonado, P.D.: The antioxidant mechanisms underlying the aged garlic extract- and S-allylcysteine-induced protection. Oxid Med Cell Longev 2012, 907162 (2012)

6.Sato, E., Kohno, M., Niwano, Y.:Increased level of tetrahydro-beta-carboline derivatives in short-term fermented garlic. Plant Foods Hum Nutr 61, 175–178 (2006)
7.Lee, H.-S.; Yang, S.-T.; Ryu, B.-H.: Effects of aged black garlic extract on lipid improvement in rats fed with high fat-cholesterol diet. J. Life Sci.21, 884–892 (2011)

8.Jung, Y., Lee, S., Lee, D., You, M., Chung, I., Cheon, W., Kwon, Y., Lee, Y., Ku, S.:Fermented garlic protects diabetic, obese mice when fed a high-fat diet byantioxidant effects.Nutrition Research 31, 387-396 (2011)